Skolkostnader

Min text från den 14/12 – ”Barn? Ensamma?” – handlade om kostnader för mottagande av ankarbarn – det som media kallar ”ensamkommande flyktingbarn”.  Som framgick av Merit Wagers utmärkta blogg var skillnaden enorm mellan att ta emot en sådan yngling i värnpliktsåldern och att emot en vuxen asylant. I det förra fallet blir det fråga om cirka 60.000 kronor i månaden.

Då är ändå inte alla kostnader medräknade.


Jag tänker på vad Sydsvenskan skrev den 10/12 -09 om Mohammad Shauvishi. Efter en tid i Vellinge skulle han skickas till Norrland:

”- Han kom till mig i går morse och tog mig i händerna och skakade och sa ‘norr om Stockholm’. Jag förstod inte då vad han menade, men sedan pratade jag med familjen där han bor, berättar stödläraren Britt-Maria Ivarsson.

– Det finns en familj här som vill ta hand om honom, och han har fått en trygghet här, och så är det byråkrati som ställer till det, säger Magnus Wigström, SO-lärare på Södervångsskolan.

Vi träffar Mohammad Shauvishi på en engelsklektion.

– Jag vill stanna. Vill stanna familj. Kompisar, lärare, skola jättebra, säger han på den svenska han kan.”

En faktaruta i tidningen informerar:

Mohammad Shauvishi började i klass 9A på Södervångsskolan i Vellinge för ungefär en och en halv månad sedan. Några veckor tidigare hade han kommit till Sverige efter ett år på flykt från hemlandet Afghanistan. I en artikel i Sydsvenskan för ett par veckor sedan berättade han om hur bra han trivs i Vellinge. Via hemspråksläraren berättade han att han gillar skolan och den Vellingefamilj som har gett honom ett hem, men att det är svårt med språket. Hans eget modersmål är dari.”

Mohammad Shauvishi är på intet sätt unik i sitt slag. Bara under detta år blir det kanske fråga om mer än 2.000 liknande fall. Även bland familjer av asylanter finns barn som just inte kan någon svenska men ändå ska stoppas in i vanliga skolklasser.

Väl i ett svenskt klassrum har lärarna klara direktiv: de ska framförallt hjälpa de svagaste eleverna. Andra elever får alltså mindre uppmärksamhet och stöd. Undervisningen anpassas till dem som ligger sämst till förståelse- och kunskapsmässigt. Hur mycket lär sig då övriga elever?

Det är ingen hemlighet att den svenska skolan är lågpresterande och klarar sig allt sämre vid internationella jämförelser. Eleverna lär sig sämre än  tidigare och  sämre än vad elever i många jämförbara länder gör. Kontrasten mellan Sverige och Finland är skarp!

Det blir naturligtvis omöjligt att beräkna vad detta kan betyda ekonomiskt för det svenska samhället, men klart är att det är ytterligare en kostnad, och en stor sådan.

Med detta inte sagt att ”Ensamkommande flyktingbarn” är den enda eller ens främsta orsaken till den svenska skolans problem. Jag kan sammantaget se fem faktorer av betydelse:

1. En allmän slapphet, vilken hårdast drabbar dem med svagt stöd hemifrån.

2. Dålig studiemiljö, genom negativa attityder från många elever, särskilt dem med utländsk bakgrund.

3. Invandrarelever kräver mer stöd, detta tar tid från undervisningen av övriga elever.

4. Hög andel svaga elever drar samtidigt ned genomsnittsresultaten för klassen och skolan.

5. Skolorna är ofta mer fokuserade på indoktrinering i politisk korrekt riktning än av att förmedla de kunskaper som skolan är till för. Elever kan således ges ledigt för deltagande i politiska manifestationer – i skolans regi.

Ett  exempel på det sistnämnda bjöds den 4/12 -09 genom manifestation i Falun av 5i12-rörelsen.  ”Rörelsen” var dock inte ensam – rektorer från när och fjärran hade organiserat och bekostat  bussning av elever, som fått ledigt från skolan för att deltaga.

Ur Falu-Kuriren:

”Fem i tolv – en mäktig folklig manifestation mot främlingsfientlighet”.

Också Dala-Demokraten täckte evenemanget:

”Bland talarna återfanns också Ola Brossberg (s) som alltså varnade för de mörka krafterna i samhället, Nils Persson (S) som lovade fortsätta jobba för att 5/12 och fem i tolv-mötet på Sveatorget ska bli en manifestation där samtliga skolor ska delta och Nils Gossas (mp) som värnade om demokratin.  Samtliga slog fast att de tar avstånd från intolerans, diskriminering, rasism, våld och trakasserier.”

I Falu-Kuriren tillfrågades några elever varför de var där. En svarade ”Vi ska vara med, det har skolan bestämt”, en annan ”För att man måste… och så är det kul att slippa skolan.”

Tidningen rapporterade:

”I år kommer även Hälsinggårdsskolan och Svärdsjöskolan, för första gången på flera år. De har haft problem med att bekosta skolskjutsar, men i år har nya skolchefen Lena Stoltz bestämt att skolförvaltningen måste ha råd.”

Är de skolansvariga så nitiska i sin politiska korrekthet, att de offentligen hänger sig åt sådana metoder –  närmast värdiga en kommunistdiktatur som Nordkorea – hur tar sig då klassrumssituationen och den dagliga undervisningen ut?

Resultaten är nu uppenbara.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Skolkostnader”

 1. elisabethloven Says:

  Detta mail fick jag från Last Viking och kanske platsar här:

  Ja, nu har äntligen glädjebeskedet kommit som vi alla har gått och väntat på!

  ”navid” 18 år i Eskilstuna slipper bo i den simpla och enkla flyktingförläggning längre och erbjuds nu av kommunen en fyrarums lägenhet, naturligtvis fullt möblerad! Hans eminenta och stora kontaktnät är nyckeln till 4-rummaren sas det! Idel colorerade landsmän och batikhäxor kan man tänka!

  Men varför denna blygsamhet undrar jag, hur kan Eskilstuna kommun behandla ett stackars nyrakat ensamkommande flyktingbarn så respektlöst och kränkande. Han tarvar naturligtvis en 7-rums villa med sjöutsikt, betjänter och konkubiner, samt en ”lön” på minst en hundring per månad! Men, 4-rummaren är väl bara en tillfällig lösning får man anta?

  För bostäder finns det tillgång på, ja åtminstone så blir många lediga då och då:

  En 79 årig dam i Flen dog ensam i sin bostad och låg död i flera dagar innan någon hittade henne. Men kan vi begära att en flykting ska bo i Flen?

  Men Gränna då? En 80-årig kvinna har tillbringat 8 månader i sin säng eftersom ansvariga myndigheterna inte kunnat enas om hur hon skulle hjälpas ur sängen. Där blir det nog också en ledig lägenhet inom kort.

  Men problemen löser sig alltid bara viljan finns, och det gör den i bl.a. Skåne!

  Där köps stora villor in av kommunen som sedan med varm hand överräcks till stora resurskrävande barnfamiljer från palestina, Somalia och andra högutvecklade islamska stater -vars befolkning inte gjort annat i sina dagar än bidragit till vår svenska välfärd!

  Jag tror jag börjar förstå sammanhanget nu:

  Ju fler importerade bidragstagare, desto högre välfärd och det land som lyckats skrapa ihop flest hucklen och vandrande enmanstält när dess ekonomi brakar samman vinner!! Så måste det nog vara?

  Vänligen

  Last Viking

  Allt är inte alltid vad man tror..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: