Barn? Ensamma?

Om att bekosta sin egen kolonisering

I vilken utsträckning är ”ensamkommande barn” barn? De flesta uppger sig vara i 17-årsåldern,  men då de inte uppvisar id-handlingar, men däremot ofta en kraftig skäggväxt, kan den verkliga åldern naturligtvis vara en annan. De flesta kommer från Afghanistan eller Somalia.

Frågan har aktualiserats i flera sammanhang. På ett boende visade det sig att de tafsade på den kvinnliga personalen, ägnade sig åt sexuella trakasserier.

En somalisk ”pojke” ringde hem till sin fru i Somalia från Kalmar.

Det typiska ”barnet” är en ung man från Afghanistan eller Somalia. Redan officiellt är de flesta i åldern 16-17 år men i praktiken kan de vara betydligt äldre. De flesta visar ju inte upp några id-handlingar, så verklig ålder kan sällan fastställas.

Barn som tafsar? I många fall är det fråga om vuxna män, inte om barn.

Ur SR:s webbsida den 25/11 -09:

”Våld och hot på flyktingboende

Personalen på Gullspångs boende för flyktingbarn utsätts för våld, hot och sexuella trakasserier.”

”… får man tro Kommunals anmälan till kommunen så har det inte varit enkelt att arbeta på boendet som ligger i Hova. Enligt den ska flyktingbarn ha kastat inventarier mot personalen. Ett av barnen ska ha hotat personal med en potatisskalare. Även uttalade hot har förekommit, som till exempel ‘jag ska märka dig’.”

Henry Ascher, barnläkare och aktiv i KPMLr, anser att svenska myndigheter ska acceptera även 20-åringar som ”barn”.

Ur SR:s webbsida den 16/11 -09:

”Migrationsverket felbedömer flyktingbarn

Migrationsverket vuxenförklarar ibland ensamkommande asylsökande barn som saknar pass eller andra dokument som visar deras ålder. Det sker utan ordentliga bevis och bryter mot FN:s barnkonvention.

Den kritiken kommer bland annat från ordföranden för Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn från Göteborg, Henry Ascher.

– De barn som jag har träffat på, där har det definitivt inte funnits några medicinska skäl till att ifrågasätta barnets uppgivna ålder.

Att vuxenförklara ett barn innebär att barnet förlorar rätten till god man och skolgång. Den personen behandlas som en vuxen asylsökande.”

”Att beröva ett barn dess rätt till att vara barn är något oerhört och förfärligt och då ska man ha mycket på fötterna innan man gör det. I de fall jag har varit inblandad har de sagt att pojkarna är 19 år och det går aldrig att säga. Man måste ha ett spann på 2-3 år.”

Ur Fria Nyheter den 25/11 -09:

”31-årigt flyktingbarn nekas uppehållstillstånd

Mahmoud Najafi sökte asyl den 20 december 2007. Han påstod att han var född 1991 och skrevs in hos Migrationsverket som ensamkommande. Verket testade Mahmouds fingeravtryck och det visade sig vid en sökning att Mahmoud tidigare vistats illegalt i Grekland och då tvingats avge fingeravtryck. De grekiska myndigheterna tilldelade honom födelsedatumet 1 januari 1978.”

Hur kan dessa ”barn” ta sig hela vägen från Asien och Afrika till Sverige? Någon måste ju ha organiserat deras resa, med ett syfte.

Från Merit Wagers blogg:

”Ingenstans berättas hur alla dessa tusentals unga, särskilt de som ofta säger sig vara föräldralösa och släktlösa och mycket fattiga och traumatiserade, har kunnat ta sig ända till Sverige. Det skulle vara intressant att veta. Få svenskar kan skrapa ihop 100.000 – 200.000 kronor för en resa till ett annat land, allra minst om de är under 18 år och utan föräldrar och släkt. Summan är stor för en svensk; för en ensam afghansk eller somalisk pojke kunde man tro att det är nästintill en omöjlighet. ”

Syftet är, nu som tidigare, att ”barnen” genom sitt PUT ska kunna skapa en förankring, så att släktingar eller bara påstådda släktingar sedan ska kunna komma efter, för att ”återförenas”.

Mycket riktigt finns också ett mönster av att sådana ”släktingar” dyker upp ganska snart efter att ”barnet” fått sitt PUT.

Ur Wagers blogg: den 30/6 -09:

”‘Det här med Migrationsverkets barnhantering är rena tramset. Dessa barn hittar nämligen så gott som alltid sina föräldrar och andra släktingar så snart de har fått PUT. Och om de inte är barn utan vuxna så väntar de bara en tid och sedan visar de sin rätta identitet.’

Så börjar ett mejl som jag fått från en migga.”

Svenska myndigheter har direktiv om att återförenande i första hand ska ske i hemlandet, med det följs knappast i praktiken.

Fria Nyheter har tagit reda på siffror kring detta:

”Under 2009, fram till den 8 november har:

… 799 föräldrars ansökan avgjorts, 366 får anhöriginvandra…”

Vad kostar dessa ”ensamkommande barn”?

Merit Wager tar upp den aspekten den 17/11 -09:

”…på en fråga från allmänheten – ‘Hur mycket kostar ett flyktingbarn under asylprocessen?’ – svarar Migrationsverket (man kan gissa att det är ensamkommande unga som menas):

”Kommunen får ersättning per överenskommen plats och det handlar om 1900 kronor per barn och dygn. Pengarna ska täcka personal, kost, logi och omvårdnad.’

En enkel uträkning ger vid handen att för verksamheten för de 30 ungdomarna på vandrarhemmet i Vellinge får kommunen en ersättning på 57.000 kronor per dygn, 1.710.000 kronor per månad, 20.520.000 per år.

Då är alltså inte kostnaderna för offentliga biträden, skola och gode män m.m. inräknade.

Enligt Migrationsverkets månadsrapport fanns per den 31 oktober 2009 1.479 ensamkommande barn och unga inskrivna på olika boenden.”

Wager gör en beräkning av vad det blir i kostnader:

2,8 miljoner kronor per dygn

84,3 miljoner per månad

Mer än 1 miljard per år!

Då är ändå inte alla kostnader inräknade. Vad som tillkommer är kostnader för skola, offentliga biträden och ”gode män”.

”Att en ungdom ska kosta skattebetalarna 1.900 kr/dygn, 57.000 kr/månaden är helt otroligt. Varför kostar det så mycket? Vilka andra ungdomar kostar sådana enorma summor?

Var är rimmen och resonen – en ensamkommande asylsökande som har fyllt 18 år kostar betydligt mindre: förutom de ca 2.200 kronor som han får i dagersättning per månad, står Migrationsverket (staten) för hyra av del i lägenhet, kanske 2.000 kronor i månaden. Alltså drygt 50.000 kronor mindre per månad än de unga ensamkommande asylsökande.”


Senaste nytt är att på boendet med de våldsamma barnen sparkas nu en stor del av personalen. Från SR Skaraborg den 12/12 -09:

”Personalen på Gullspångs boende för flyktingbarn är inte tillräckligt kompetent. Det har kommunen nu kommit fram till. ‘De har inte kompetens att hantera barnens beteende’

Radio Skaraborg har tidigare rapporterat om hur personal på boendet har attackerats av några av barnen.

För att bättre klara av utåtagerande barn tänker nu Gullspångs socialchef Eva Thimfors byta ut den halva av personalstyrkan som inte håller måttet.

– I personalen finns alltifrån en kock till distriktssköterska och biblioteksassistens och den här personalgruppen har varken kompetens eller resurser för att hantera, säger Eva Thimfors.

¤ Vad behövs för kompetens?

Personalen behöver en beteendevetenskaplig utbildning,..”

Tillbaka till Kalmar. Den somaliske ”pojken” var inte ensam om att ringa utlandssamtal.
Thoralf Alfsson har utfört ett grävande journalistiskt arbete och fått fram att sedan år 2007 ringdes totalt 3.313 samtal, till en kostnad av sammanlagt 215.000 kronor. Populäraste land att ringa till var Syrien.

Detta ringande skedde från två boenden för sammanlagt 25 ”barn”.

Kanske var de inte så ensamma, trots allt.

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Barn? Ensamma?”

 1. elisabethloven Says:

  Jag antar att dessa ”barn” blir undersökta av tandläkare som alla ”flyktingar” blir enligt vad jag läst någonstans.

  Läste också att en tandläkare i Norge, som undersökt ett av deras ”ensamkommande flyktingbarn” konstaterade att ”barnet” enligt honom var 34 år.

 2. Grymtarn Says:

  Att undersöka misstänkta 20-åringar med tandundersökning är kränkande……

  Grym blogg!

 3. Upprörande kränkning? « Jan Millds blogg – Tänd ett ljus! Says:

  […] den 5/1 -05: ”Personal på gruppboende anmäld Personalen vid ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn i Norrbotten har anmälts till JK för brott mot sekretesslagen och att för att ha brutit mot […]

 4. Ett ägg om dagen! « Jan Millds blogg – Tänd ett ljus! Says:

  […] kostar ett så kallat ”ensamkommande flyktingbarn”? (som f.ö. är vare sig ensamkommande, flykting eller barn) Migrationsverket […]

 5. Trisse Says:

  Vår lokaltidning Skaraborgs Läns tidning (SkLT) skriver den 6 februari om att lilla Skara kommun bestämt sig för att ta emot 7 ensamkommande flyktingbarn.

  Man kan undra vilka samhällssektorer som skall få stå tillbaka för att betala detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: